Χούμους με χειροποίητο πιτάκι της Κατερίνας

2 ώρες

μέτρια

4 μερίδες

Το χούμους είναι από τις  πιο νόστιμες και υγιεινές  αλοιφές.. Εδώ σας το σερβίρω με χειροποίητο πιτάκι!

Χούμους με χειροποίητο πιτάκι - συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΥΜΟΥΣ

  • 250 g Ρεβίθια, άβραστα
  • 2 Λίτρα νερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 Γερή πρέζα κύμινο
  • 1-2 Κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 1-2 λεμόνια, χυμός και το ξύσμα
  • 100-150 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα καπνιστή πάπρικα
  • 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

  • 1 Αγγούρι μικρό, ψιλοκομμένο χωρίς τα σπόρια του
  • 4-5 Ντοματίνια ,ψιλοκομμένα
  • 4-5 ελιές, ψιλοκομμένες
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο
  • Πάπρικα και ξύσμα λεμονιού

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΠΙΤΑΚΙ

  • 320 g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 Κουταλιά της σούπας, μπέικιν πάουντερ
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • 100 ml Γάλα χλιαρό
  • 30 g Βούτυρο
  • 130 g Γιαούρτι στραγγιστό
Χωρίς Αξιολόγηση

Οδηγίες

1.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΧΟΥΜΟΥΣ
Βάζετε τα ρεβίθια αποβραδίς σε ένα μπολ με νερό για να μουλιάσουν.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
2.
Την επόμενη ημέρα τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε πολύ καλά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
3.
Ρίχνετε τα μουλιασμένα ρεβίθια μαζί με 2 λίτρα νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα και βράζετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς να λιώσουν.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
4.
Μόλις τα ρεβίθια είναι έτοιμα, τα σουρώνετε σε μια σίτα και κρατάτε τον ζωμό.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
5.
Παίρνετε μια χούφτα από τα βρασμένα ρεβίθια και τα ρίχνετε σε μια μικρή λεκάνη. Προσθέτετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, καπνιστή πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Απλώνετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγανά. Αφαιρείτε το ταψί από τον φούρνο και κρατάτε στην άκρη για το σερβίρισμα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
6.
Ρίχνετε τα ρεβίθια σε ένα μούλτι μαζί με το κύμινο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 100 ml ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, το ταχίνι και λίγο από τον ζωμό. Πολτοποιείτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
7.
Αν δείτε ότι το μίγμα σας είναι πολύ σφιχτό, πολύ απλά προσθέστε σταδιακά λίγο ζωμό μέχρι να αποκτήσετε την ρευστότητα που θέλετε.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
8.
Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και οξύτητα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
9.
Περνάτε το χούμους από μια ψιλή σίτα για να τελειοποιήσετε την υφή σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
10.
Τέλος πλένετε τα λαχανικά σας μαζί με τον μαϊντανό και τα ψιλοκόβετε.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
11.
Σερβίρετε το χούμους σε ένα βαθύ μπολ, διάσπαρτα από πάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τραγανά ρεβίθια, λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο, ξύσμα από λεμόνι και πασπαλίζετε με πάπρικα και μαϊντανό.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
12.
Συνοδεύετε φυσικά με τα ζεστά πιτάκια σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
13.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΠΙΤΑΚΙ
Αρχικά κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε μια μπασίνα, ή λεκάνη μεγάλη. Αν πάλι θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τον κάδο του μίξερ, τότε εκεί.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
14.
Συμπληρώνετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την ζάχαρη. Ταυτόχρονα βάζετε το γάλα μαζί με το βούτυρο να ζεσταθεί σε μια μικρή κατσαρόλα (όχι να βράσει, απλώς να ζεσταθεί και να λιώσει το βούτυρο).
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
15.
Έπειτα προσθέτετε το γιαούρτι στα στερεά υλικά (αλεύρι) και αρχίζετε να ζυμώνετε. Παράλληλα συμπληρώνετε το γάλα σιγά σιγά. Η ζύμη θα πρέπει να γίνει ελαστική και μαλακή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης ή του κάδου. Θα συμπληρώνετε σταδιακά το γάλα για να μπορείτε να ελέγχετε τη σύσταση της ζύμης (Ίσως και να μην χρειαστεί όλο το γάλα. Θα το δείτε μόνοι σας αυτό).
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
16.
Ζυμώνετε το ζυμάρι όσο χρειαστεί για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Έπειτα φορμάρετε σε μια μπάλα, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και σκεπάζετε για να ξεκουραστεί η ζύμη για 1 ώρα περίπου.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
17.
Αφότου ξεκουραστεί η ζύμη, την παίρνετε και την χωρίζετε σε μικρές μερίδες. Είτε με την ζυγαριά ακριβείας, είτε με το μάτι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
18.
Αλευρώνετε τον καθαρό πάγκο εργασίας και ανοίγετε με τον πλάστη ή ακόμη και με τα χέρια. Όπως σας βολεύει.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
19.
Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία, ψήνετε τα πιτάκια. Δεν χρειάζεται να βάλετε λάδι στο τηγάνι (ψήνονται γρήγορα, οπότε καλά είναι να ελέγχετε τη θερμοκρασία και τα πιτάκια, για να μην σας αρπάξουν).
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
20.
Όταν ψηθούν τα πιτάκια σας, μπορείτε προαιρετικά να τα αλείψετε με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Επίσης μπορείτε να τα καρυκεύσετε με διάφορα αρωματικά μπαχαρικά, όπως κύμινο, σκόνη σκόρδου, τζίντζερ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή αρωματικά βότανα. Ότι προτιμάτε εσείς.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
21.
Τα κρατάτε ζεστά, σκεπασμένα με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά με το χούμους.
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση ως ολοκληρωμενου

Σημειώσεις

Προτείνεται 4 μερίδες

Αφήστε μια απάντηση