Φάβα με ψητά ντοματίνια και κρεμμύδια της Κατερίνας

1 ώρα και 30 λεπτά, το πολύ δύο ώρες

μέτρια

4 μερίδες

Και σε ποιόν δεν αρέσει η φάβα… Είναι από τα  πιο νόστιμα ορεκτικά και εδώ τα έχουμε σερβίρει με ψητά ντοματίνια και κρεμμύδια. Όνειρο!

Φάβα με ψητά ντοματίνια και κρεμμύδια - συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΒΑ

  • 250 g Φάβα, καθαρισμένη και ξεπλυμένη
  • 3 Μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 Μεγάλα λευκά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 Κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml Ελαιόλαδο
  • 1.200-1.300 ml Ζωμός λαχανικών ή νερό
  • Από 1 λεμόνι, ο χυμός του

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

  • 10-15 Ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 Κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, ή ροδέλες
  • Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 Πρέζα ζάχαρη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣ ΤΑΧΙΝΙΟΥ

  • 250 g Γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 Κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • Ο χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγες σταγόνες κρύο νερό, για την ρευστότητα
Χωρίς Αξιολόγηση

Οδηγίες

1.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΑΒΑΣ
Καθαρίζετε σχολαστικά τη φάβα και την ξεπλένετε σε άφθονο κρύο νερό. Την σουρώνετε σε μια σίτα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
2.
Πλένετε σχολαστικά όλα σας τα λαχανικά και τα ψιλοκόβετε.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
3.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα καρότα με το κρεμμυδάκι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
4.
Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα τη φάβα, το φύλλο δάφνης, το φρέσκο θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι , συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς, για λίγα λεπτά ακόμη και σβήνετε με τον ζωμό λαχανικών.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
5.
Σιγοβράζετε τη φάβα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα , ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της κατσαρόλας, να χυλώσει και να βράσει η φάβα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
6.
Στη συνέχεια κατεβάζετε από την εστία την κατσαρόλα, αφαιρείτε το φύλλο δάφνης και τα κλαδάκια από το φρέσκο θυμάρι και τα ρίχνετε στο μούλτι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
7.
Πολτοποιείτε την φάβα μαζί με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και αν χρειαστεί διορθώνετε τη γεύση.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
8.
Περνάτε την φάβα από ψιλή σίτα για να τελειοποιήσετε την υφή της. Κρατάτε στην άκρη μέχρι να σερβίρετε.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
9.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΨΗΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Πλένετε σχολαστικά τα λαχανικά και τα κόβετε στη μέση ή τα κρεμμύδια σε ροδέλες.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
10.
Σκεπάζετε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και αραδιάζετε επάνω τα λαχανικά. Περιχύνετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη και φρέσκο θυμάρι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
11.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120-150 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
12.
Αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
13.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Σερβίρετε τη φάβα σε βαθιά μπολάκια μαζί με τα ψητά ντοματίνια και κρεμμύδια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο, φρέσκο θυμάρι και προαιρετικά λίγη κάπαρη ψιλή.
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση ως ολοκληρωμενου

Σημειώσεις

Προτείνεται 4 μερίδες

Αφήστε μια απάντηση