Κοτόπουλο γλυκόξινο με άγριο ρύζι της Κατερίνας

1 ώρα και 15 λεπτά

ευκολο

4-6 μερίδες

Εδώ μιλάμε για πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων… Γλυκόξινο κοτόπουλο με άγριο ρύζι!   Πανεύκολη συνταγή με πολύ απλά υλικά!!!

Κοτόπουλο γλυκόξινο με άγριο ρύζι - συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ

  • 500 g Άγριο ρύζι
  • 1000 ml Νερό, ή ζωμό λαχανικών
  • 50 g Βούτυρο
  • 50 ml Ελαιόλαδο
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • Η Φλούδα απο 1 λάιμ
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ή μπαχάρια της αρεσκείας σας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  • 1-2 Φιλέτα στήθος κοτόπουλου, σε κυβάκια κομμένα
  • Λίγο κορνφλάουρ για το πασπάλισμα
  • Λίγες σταγόνες ηλιέλαιο, ή σπορέλαιο για το σοτάρισμα
  • Ο χυμός και το ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 1 Μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι
  • 50 ml Σάλτσα σόγιας
  • 1 Βάζο γλυκόξινη σάλτσα του εμπορίου, έτοιμη
  • 2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα
  • Προαιρετικά αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χωρίς Αξιολόγηση

Οδηγίες

1.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ
Το 1ο σημαντικό βήμα, είναι να ξεπλύνετε σε άφθονο κρύο νερό το ρύζι σας και να το στραγγίξετε. Είναι πολύ σημαντικό, διότι θα φύγει το περιττό άμυλο, με αποτέλεσμα να μείνει σπυρωτό το ρύζι σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
2.
Έπειτα θα βάλετε σε μια μικρή κατσαρόλα να βράσει ο ζωμός σας ή το νερό, για να τον προσθέσετε στο ρύζι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
3.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα θα ρίξετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα μπαχάρια, θα τα προσθέσετε ακριβώς σε αυτό το σημείο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
4.
Στην αρχή θα έχετε δυνατή τη φωτιά σας. Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο πολύ καλά, θα προσθέσετε και το ρύζι στην κατσαρόλα σας. Με μια ξύλινη κουτάλα θα σοτάρετε το ρύζι πολύ καλά, ανακατεύοντάς το συνεχώς χωρίς βέβαια να καεί.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
5.
Η διαδικασία αυτή θα σας πάρει περίπου στα 3-5 λεπτά. Μόλις γυαλίσει το ρύζι θα είναι έτοιμο για το επόμενο στάδιο. Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε στην κατσαρόλα τον καυτό ζωμό, το φύλλο δάφνης, την φλούδα από το λάιμ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
6.
Θα ανακατέψετε με ξύλινη κουτάλα και θα σκεπάσετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα κατεβάσετε αμέσως σε χαμηλή θερμοκρασία και θα βάλετε ένα χρονόμετρο για 18 λεπτά ακριβώς.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
7.
Όσο θα βράζει το ρύζι σας, εσείς ούτε θα ανοίξετε το καπάκι, ούτε και θα ανακατέψετε. Πολύ σημαντικό είναι να είναι χαμηλή η θερμοκρασία της εστίας, για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
8.
Αν ας πούμε στην αρχή είχατε την εστία σας στο 6, μόλις προσθέσετε στην κατσαρόλα τον ζωμό θα την κατεβάσετε στο 3. Μόλις ολοκληρωθούν τα 18 λεπτά βρασμού, θα αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία και θα την αφήσετε στην άκρη σκεπασμένη με το καπάκι της, για ακόμη 6-8 λεπτά. Τέλος θα αφαιρέστε την δάφνη και το λάιμ.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
9.
Με ένα πιρούνι θα αφρατέψετε το ρύζι σας και θα σερβίρετε ως συνοδευτικό μαζί με το γλυκόξινο κοτόπουλο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
10.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πλένετε σχολαστικά το κοτόπουλο και το στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το κόβετε σε μικρά κυβάκια και το πασπαλίζετε με το κορν φλάουρ.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
11.
Ζεσταίνετε σε ένα βαθύ τηγάνι λίγες σταγόνες ηλιέλαιο ή σπορέλαιο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα κυβάκια κοτόπουλου, για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τη διαδικασία αυτή θα την κάνετε τμηματικά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και αρχίσει το κοτόπουλο να βράζει. Θα σοτάρετε δηλαδή το κοτόπουλο σε 2-3 δόσεις. Με μια τρυπητή κουτάλα θα αφαιρείτε το σοταρισμένο κοτόπουλο και θα το αφήνετε στην άκρη, συνεχίζοντας με την επόμενη δόση, μέχρι να ολοκληρώσετε όλη την ποσότητα του κοτόπουλου.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
12.
Στη συνέχεια θα πάρετε ένα βαθύ τηγάνι και θα ρίξετε μέσα την έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μέλι, την σάλτσα σόγιας και θα τα αφήσετε να πάρουν μια βράση σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
13.
Θα προσθέσετε στο τηγάνι, το σοταρισμένο κοτόπουλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θα συνεχίσετε το βρασμό για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα σας, σε μέτρια ταχύτητα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
14.
Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε τη γεύση.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
15.
Σερβίρετε το γλυκόξινο κοτόπουλο μαζί με το άγριο ρύζι σε μια βαθιά πιατέλα ή ατομικά και πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και το σουσάμι.
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση ως ολοκληρωμενου

Σημειώσεις

Προτείνεται 4-6 μερίδες

Αφήστε μια απάντηση