Μοσχαράκι με δαμάσκηνα, μανιτάρια και κους κους της Κατερίνας

2 με 3 ώρες

μέτρια

4-6 μερίδες

Ένα φανταστικό,  μερακλίδικο μοσχαράκι με δαμάσκηνα, μανιτάρια και συνοδευτικό κους κους…

Μοσχαράκι με δαμάσκηνα, μανιτάρια και κους κους - συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

  • 500 g Ψιλό κους κους
  • 500 ml Νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 80 g Βούτυρο σε κυβάκια
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ

  • 1000 g Μοσχάρι σε μερίδες, χτένι ή σπαλομίτα
  • 100 ml Ελαιόλαδο
  • 1 Μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 Ξυλάκι κανέλας
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • 3-4 Κόκκους μπαχάρι
  • 1 Πρέζα κύμινο
  • 1 Πρέζα ζάχαρη
  • 200 ml Κονιάκ
  • 1 Βάζο τριμμένη ντομάτα
  • 20 Δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
  • 1 Πακέτο μανιτάρια σαμπινιόν
  • 1500-2.000 ml  Ζωμός λαχανικών
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι
Χωρίς Αξιολόγηση

Οδηγίες

1.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ
Πλένετε σχολαστικά το μοσχάρι, το σκουπίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβετε σε μερίδες.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
2.
Παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνετε το ελαιόλαδο μέσα, περιμένοντας να ζεσταθεί. Έπειτα ξεκινάτε να σοτάρετε το μοσχαράκι τμηματικά, για να πάρει χρώμα ( αν το ρίξετε όλο μαζί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα αρχίσει να βράζει). Εσείς θέλετε να δώσετε ωραίο χρώμα στο μοσχαράκι και να το θωρακίσετε από όλες τις πλευρές.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
3.
Μόλις είναι η πρώτη δόση έτοιμη, την βγάζετε, την αφήνετε στην άκρη και συνεχίζετε με τη δεύτερη δόση του κρέατος. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, επαναφέρετε όλο το κρέας και πάλι στην κατσαρόλα μαζί με τα υγρά του, προσθέτοντας το κρεμμύδι. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
4.
Συμπληρώνετε τα μπαχαρικά, την ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη. Σβήνετε με το κονιάκ και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
5.
Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα και τον ζωμό λαχανικών.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
6.
Βράζετε σε μέτρια ταχύτητα για 2 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά στην κατσαρόλα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
7.
Ταυτόχρονα όσο θα βράζει το μοσχάρι, εσείς θα καθαρίσετε προσεκτικά τα μανιτάρια σας και αν είναι πολύ μεγάλα θα τα κόψετε στη μέση, αλλιώς θα τα αφήσετε ολόκληρα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
8.
Σε ένα βαθύ τηγάνι θα ρίξετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και θα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Θα προσθέσετε αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι και θα αφήσετε στην άκρη μέχρι να ολοκληρώσετε το φαγητό σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
9.
Εν τω μεταξύ θα ελέγξετε στην κατσαρόλα, αν έχει βράσει το μοσχάρι σας. Αν το μοσχάρι έχει μαλακώσει αρκετά και η σάλτσα έχει αρχίσει να χυλώνει θα προσθέσετε ολόκληρα τα δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι βέβαια) μαζί με τα μανιτάρια και θα συνεχίσετε το βρασμό για λίγα ακόμη λεπτά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
10.
Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
11.
Τέλος αφαιρείτε από την κατσαρόλα το ξυλάκι κανέλας με την δάφνη, για να μην πικρίσει το φαγητό σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
12.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό ή τον ζωμό λαχανικών.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
13.
Ρίχνετε το κους κους μέσα σε μια μπασίνα, προσθέτετε αλάτι πιπέρι και το βούτυρο σε κυβάκια.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
14.
Περιχύνετε το κους κους με το βρασμένο νερό ή ζωμό λαχανικών, ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και σκεπάζετε την μπασίνα με μαγειρική μεμβράνη.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
15.
Αφήνετε στην άκρη για 10-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
16.
Αφαιρείτε την μεμβράνη και αφρατεύετε το κους κους με ένα πιρούνι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
17.
Τέλος σερβίρετε το μοσχαράκι μαζί με το κους κους σε μια μεγάλη πιατέλα ή ατομικά, όπως εσείς προτιμάτε.
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση ως ολοκληρωμενου

Σημειώσεις

Προτείνεται 4-6 μερίδες

Αφήστε μια απάντηση