Σπανακοπιτάκια και τυροπιτάκια της Κατερίνας

2 ώρες

μέτρια

6-8 μερίδες

Σπανακοπιτάκια και τυροπιτάκια - συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

  • ½ Πακέτο φύλλο κρούστας
  • ½ Βαζάκι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 250 gr Φέτα, θρυμματισμένη
  • 250 gr Ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 1-2 Αυγά
  • Φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο νερό για την επάλειψη
  • Δίχρωμο σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ

  • ½ Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500 gr Σπανάκι φρέσκο και ψιλοκομμένο
  • 1 Ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • Φρέσκα αρωματικά, άνηθος, δυόσμος και μαϊντανός
  • 250 gr Φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 gr Γιαούρτι στραγγιστό
  • 30 ml Ελαιόλαδο
  • 1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο νερό για την επάλειψη
  • Δίχρωμο σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Χωρίς Αξιολόγηση

Οδηγίες

1.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
Παίρνετε μία μεγάλη μπασίνα και θρυμματίζετε τα τυριά. Προσθέτετε την λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη, τον δυόσμο, τα αυγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
2.
Ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα, για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
3.
Χωρίζετε τα μισά φύλλα κρούστας και κρατάτε τα υπόλοιπα για τα σπανακοπιτάκια, πάντα καλά σκεπασμένα. Τα ετοιμάζετε λοιπόν, ως εξής.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
4.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας πάνω σε καθαρό πάγκο και τα κόβετε κάθετα, σε 4 κομμάτια-λωρίδες.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
5.
Τα σκεπάζετε απαραίτητα με μία πετσέτα, διότι είναι πολύ ευαίσθητο υλικό και αφυδατώνεται γρήγορα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
6.
Παίρνετε μία κάθετη λωρίδα φύλλο κρούστας και βάζετε με ένα κουτάλι, λίγη γέμιση στην μία άκρη.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
7.
Αρχίζετε να διπλώνετε το πιτάκι με τέτοιον τρόπο που να δημιουργείται ένα τρίγωνο κάθε φορά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διπλώματος.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
8.
Με ένα πινέλο περνάτε το πιτάκι με λίγες σταγόνες νερό και πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
9.
Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
10.
Εδώ τώρα θα σας δώσω 2 επιλογές: 1ον μπορείτε να τα απλώσετε σε ταψί με λαδόκολλα, να τα πασπαλίσετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160-170 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Πιο υγιεινός τρόπος.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
11.
2ον μπορείτε να τηγανίσετε τα πιτάκια σας σε μία κατσαρόλα βαθιά. Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο σε μέτρια θερμοκρασία, όχι πολύ δυνατή η θερμοκρασία, διότι θα αρπάξει αμέσως το φύλλο κρούστας. Τηγανίζετε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Έπειτα τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περιττό λάδι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
12.
Επιλέξτε εσείς τον τρόπο που προτιμάτε. Σερβίρετε τα τυροπιτάκια σας ζεστά αλλά και κρύα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
13.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ
Πλένετε πολύ σχολαστικά το φρέσκο σπανάκι, σε κρύο νερό, μέχρι να σιγουρευτείτε πως έχουν απομακρυνθεί όλα τα χώματα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
14.
Έπειτα το ψιλοκόβετε, με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αρωματικά. Παίρνετε μία μεγάλη μπασίνα και ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αρωματικά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
15.
Προσθέτετε την θρυμματισμένη φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά καλά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
16.
Ετοιμάζετε τα φύλλα κρούστας, που έχουν περισσέψει από τα τυροπιτάκια, ως εξής.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
17.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας πάνω σε καθαρό πάγκο και τα κόβετε κάθετα, σε 4 κομμάτια-λωρίδες.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
18.
Τα σκεπάζετε απαραίτητα με μια πετσέτα, διότι είναι πολύ ευαίσθητο υλικό και αφυδατώνεται γρήγορα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
19.
Παίρνετε μια κάθετη λωρίδα φύλλο κρούστας και βάζετε με ένα κουτάλι λίγη γέμιση στην μία άκρη.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
20.
Αρχίζετε να διπλώνετε το πιτάκι με τέτοιον τρόπο που να δημιουργείται ένα τρίγωνο κάθε φορά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διπλώματος.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
21.
Με ένα πινέλο περνάτε το πιτάκι με λίγες σταγόνες νερό και πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
22.
Εδώ τώρα θα σας δώσω 2 επιλογές: 1ον μπορείτε να τα απλώσετε σε ταψί με λαδόκολλα, να τα πασπαλίσετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160-170 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Πιο υγιεινός τρόπος.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
23.
2ον μπορείτε να τηγανίσετε τα πιτάκια σας σε μία κατσαρόλα βαθιά. Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο σε μέτρια θερμοκρασία, όχι πολύ δυνατή η θερμοκρασία, διότι θα αρπάξει αμέσως το φύλλο κρούστας. Τηγανίζετε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Έπειτα τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περιττό λάδι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
24.
Επιλέξτε εσείς τον τρόπο που προτιμάτε. Σερβίρετε τα σπανακοπιτάκια σας ζεστά αλλά και κρύα.
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση ως ολοκληρωμενου

Σημειώσεις

Σερβίρετε τα σπανακοπιτάκια σας ζεστά αλλά και κρύα
Σερβίρετε τα τυροπιτάκια σας ζεστά αλλά και κρύα
Προτείνεται 6-8 μερίδες

Αφήστε μια απάντηση