Βελουτέ κολοκύθας με τραγανό προσούτο της Κατερίνας

2 ώρες

ευκολο

4-6 μερίδες

Βελουτέ κολοκύθας - συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΟΥΤΕ

  • 1 Κολοκύθα μέτρια, 1.000-1.500 gr Περίπου
  • 2 Μικρές πατάτες
  • 2 Καρότα
  • 2 Κρεμμύδια
  • 1 Κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
  • 150 gr Βούτυρο
  • 1.000 ml Νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 Κουτί κρέμα καρύδας
  • 1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

  • 6 Φέτες ιταλικό προσούτο
  • Λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο
  • Λίγα ανάλατα φουντούκια, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
  • Λίγους κολοκυθόσπορους
  • Φρέσκα αρωματικά, σχοινόπρασο ή μαϊντανός ψιλοκομμένα
Χωρίς Αξιολόγηση

Οδηγίες

1.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΕΛΟΥΤΕ
Πλένετε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβετε. Αν βρείτε κολοκύθα Hokkaido, αφαιρέστε τους κολοκυθόσπορους και τα κοτσάνια. Δεν χρειάζεται να πετάξετε την φλούδα. Είναι μαλακή και μαγειρεύεται πολύ εύκολα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
2.
Αν πάλι δεν βρείτε αύτη την συγκεκριμένη ποικιλία, δεν πειράζει. Διαλέξτε μια άλλη και αφαιρέστε με το πίλερ πολύ εύκολα την φλούδα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
3.
Κόψτε σε μικρά κυβάκια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο. Προσθέστε αρχικά τα κρεμμύδια με το τζίντζερ. Σοτάρετε για 3-5 λεπτά και στη συνέχεια την κολοκύθα, τα καρότα και τις πατάτες.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
4.
Συνεχίστε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
5.
Σκεπάστε τα λαχανικά με νερό ή ζωμό λαχανικών. Προσοχή! Η κολοκύθα θα βγάλει αρκετά υγρά, οπότε είναι προτιμότερο να προσθέσετε στην αρχή λιγότερη ποσότητα νερού (ζωμού).
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
6.
Μπορείτε να προσθέσετε στην πορεία επιπλέον νερό αν χρειαστεί.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
7.
Ρίχνετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζετε την σούπα για περίπου 40-50 λεπτά. Όσο πιο μικρά είναι τα λαχανικά σας κομμένα, τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
8.
Πολτοποιείτε την σούπα με ενα ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι. Περνάτε από ψιλή σίτα, για καλύτερη υφή.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
9.
Αναποδογυρίζετε την βελουτέ και πάλι στην κατσαρόλα προσθέτοντας μοσχοκάρυδο και την κρέμα καρύδας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
10.
Βράζετε για λίγα λεπτά μέχρι να χυλώσει η σούπα. Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί, διορθώνετε την γεύση με αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε την σούπα σκεπασμένη για να παραμείνει ζεστή.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
11.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
Σκεπάζετε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζετε στην σειρά τις φέτες προσούτο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
12.
Αφυδατώνετε στους 100 βαθμούς κελσίου, στον αέρα, για περίπου 1-2 ώρες, ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας. Θέλετε απλώς να αφυδατωθεί και να γίνει τραγανό.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
13.
Αποσύρετε από τον φούρνο και σπάτε σε μικρότερα κομμάτια. Το ίδιο κάνετε και με τους κολοκυθόσπορους που βγάλατε από τις κολοκύθες. Δεν πετάτε τίποτα. Καβουρδίζετε και λίγα φουντούκια και τα ψιλοκόβετε.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
14.
Σερβίρετε την βελουτέ κολοκύθας με τραγανό προσούτο, κολοκυθόσπορο, φουντούκια, λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα αρωματικά. Συνοδεύετε απαραίτητα με φρέσκο ψωμί.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
15.
Αν δεν σας αρέσει το προσούτο, μπορείτε να σερβίρετε την βελουτέ κολοκύθας με σοταρισμένες γαρίδες. Επίσης υπέροχος συνδυασμός. Ό,τι και να επιλέξετε, θα είναι εξίσου νόστιμο.
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση ως ολοκληρωμενου

Σημειώσεις

Μπορείτε να σερβίρετε την βελουτέ κολοκύθας, με σοταρισμένες γαρίδες
Προτείνεται 4-6 μερίδες

Αφήστε μια απάντηση