Νηστίσιμα λαζάνια με σπανάκι και μανιτάρια της Κατερίνας

2 ώρες

ευκολο

4-6 μερίδες

Τα λαζάνια είναι λατρεία… σε όλες τις  εκδοχές!  Εδώ σας  έχω νηστίσιμα λαζάνια με σπανάκι και μανιτάρια…

Νηστίσιμα λαζάνια με σπανάκι και μανιτάρια - συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 100 g Μαργαρίνη
  • 100 g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 Λίτρο γάλα αμυγδάλου ή βρώμης
  • 1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ

  • ½ Πακέτο φύλλα λαζάνια
  • 1000 g Φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο
  • 80-100 ml Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 1 Πακέτο μανιτάρια σαμπινιόν,  κομμένα σε φέτες
  • 1 Πακέτο μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε φέτες
  • 1 Μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε κυβάκια
  • 2 Σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 ml Φυτική κρέμα γάλακτος
  • 200-300 g Νηστίσιμα τυριά
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι
  • 1 Χούφτα φρυγανιά τριμμένη
Χωρίς Αξιολόγηση

Οδηγίες

1.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε πολύ σχολαστικά το σπανάκι σας και το καθαρίζετε. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε νερό και μόλις βράσει ζεματάτε το καθαρισμένο σπανάκι για 4-6 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια θα το σουρώσετε, θα το περάσετε από παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός του και να μην χάσει το χρώμα του και θα το αφήσετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει τα πολλά υγρά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
2.
Παράλληλα θα καθαρίσετε με μεγάλη προσοχή τα μανιτάρια σας και θα τα ψιλοκόψετε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
3.
Σε ένα βαθύ τηγάνι θα ρίξετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και θα σοτάρετε τα μανιτάρια σας σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Έπειτα θα προσθέσετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και θα συνεχίσετε το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσουν τα λαχανικά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
4.
Τέλος θα περιχύσετε τα μανιτάρια με την φυτική κρέμα γάλακτος και θα προσθέσετε αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Θα συνεχίσετε το βρασμό για λίγα λεπτά ακόμη, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα σας. Θα αποσύρετε από τη φωτιά. Αν χρειαστεί θα διορθώσετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
5.
Θα πιέσετε με τα χέρια σας το ζεματισμένο σπανάκι, για να αφαιρέσετε την παραπανίσια υγρασία.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
6.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα. Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα, λιώνετε τη μαργαρίνη και προσθέτετε το αλεύρι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
7.
Ανακατεύετε με σύρμα, σε μέτρια θερμοκρασία, για 4-5 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ρου σας και συμπληρώνετε με το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
8.
Προσθέτετε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
9.
Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, αποσύρετε από τη φωτιά. Έτοιμη και η μπεσαμέλ. Τώρα μπορείτε να κάνετε τη σύνθεση ως εξής..
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
10.
Επιλέξτε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα μακρόστενο ταψί.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
11.
Ξεκινήστε ρίχνοντας 2-3 κουτάλες μπεσαμέλ, εναλλάξ με λίγες κουταλιές από την σάλτσα μανιταριών, σπανάκι και τριμμένα νηστίσιμα τυριά. Σκεπάστε με τα φύλλα λαζάνια και συνεχίστε να χτίζετε κατά τον ίδιο τρόπο τις στρώσεις, μέχρι να σωθούν τα υλικά σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
12.
Τέλος πασπαλίστε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
13.
Ψήνετε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για περίπου 45-50 λεπτά. Ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
14.
Αποσύρετε από τον φούρνο το ταψί και αφήστε να κρυώσει λίγο, πριν επιχειρήσετε να κόψετε σε κομμάτια και αυτό διότι δεν θα βγουν πολύ όμορφα οι μερίδες σας. (Και μην βιάζεστε όπως εγώ..)
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση ως ολοκληρωμενου

Σημειώσεις

Προτείνεται 4-6 μερίδες

Αφήστε μια απάντηση