Λουλουδένιο ψωμί με σκορδοβούτυρο της Κατερίνας

3 ώρες

μέτρια

4-6 μερίδες

Λουλουδένιο ψωμί - συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

  • 500 gr Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220-250 ml Χλιαρό νερό, (όσο πάρει)
  • 1 Κύβος νωπή μαγιά
  • 1 Πρέζα ζάχαρη
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • 80 gr Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟΒΟΥΤΥΡΟ

  • 200 gr Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 Σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • Αρωματικά βότανα, βασιλικός, μαϊντανός και θυμάρι
  • 1 Πρέζα μπούκοβο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 Κροκός αυγού για την επάλειψη
Χωρίς Αξιολόγηση

Οδηγίες

1.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ
Ρίχνετε την μαγιά θρυμματισμένη, με την ζάχαρη και 220 ml νερό στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η μαγιά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
2.
Προσθέτετε 2-3 κουταλιές από το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
3.
Σκεπάζετε με μία πετσέτα και αφήνετε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, για 20 λεπτά περίπου.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
4.
Έπειτα προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
5.
Ζυμώνετε με τον γάντζο για λίγα λεπτά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε με το υπόλοιπο νερό. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
6.
Σκεπάζετε με μαγειρική μεμβράνη και αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, για 1-2 ώρες. Μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
7.
Στη συνέχεια, αναποδογυρίζετε την ζύμη στον πάγκο της κουζίνας σας και μοιράζετε στα 3.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
8.
Πλάθετε 3 μπαλίτσες, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και αφήνετε για 30 λεπτά περίπου την ζύμη να ξεκουραστεί, για να μπορείτε να την ανοίξετε πιο εύκολα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
9.
Παράλληλα ετοιμάζετε το σκορδοβούτυρο, ως εξής.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
10.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΚΟΡΔΟΒΟΥΤΥΡΟ
Πλένετε τα φρέσκα αρωματικά μαζί με το σκόρδο και τα ψιλοκόβετε.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
11.
Σε μία μικρή μπασίνα, ανακατεύετε όλα τα υλικά για το σκορδοβούτυρο και δοκιμάζετε τη γεύση. Αν χρειαστεί, διορθώνετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
12.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
Αφήνετε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσετε τα ζυμάρια. Σκεπάζετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
13.
Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγετε με τον πλάστη την κάθε μπαλίτσα στο μέγεθος του ταψιού περίπου.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
14.
Αλείφετε την ανοιγμένη ζύμη με το σκορδοβούτυρο. Συνεχίζετε με την 2η ζύμη κατά τον ίδιο τρόπο. Σκεπάζετε την 1η ζύμη και αλείφετε και πάλι με σκορδοβούτυρο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
15.
Τέλος, επαναλαμβάνετε και με την 3η ζύμη. Σκεπάζετε τα υπόλοιπα δύο ζυμάρια (χτίζοντας στην ουσία, έναν μικρό πύργο) με τα 3 φύλλα ζύμης.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
16.
Ισιώνετε τις άκρες περιμετρικά, για να είναι ομοιόμορφα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
17.
Στη μέση ακριβώς της ζύμης, τοποθετείτε ενα ποτήρι. Χαράζετε την ζύμη περιμετρικά από το ποτήρι, 8 φορές, με αποτέλεσμα να βγουν 8 κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια ζύμης τα χαράζετε και πάλι κάθετα, χωρίς όμως να τα χωρίσετε, μέχρι την άκρη τους.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
18.
Απλά θα κάνετε μια σχισμή στην ζύμη, για να μπορείτε να την στρίψετε και να τις δώσετε ωραίο σχέδιο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
19.
Πιάνετε το κάθε κομμάτι ζύμης και το στρίβετε 2 φορές, περνώντας το κάθε φορά, από την σχισμή που έχετε φτιάξει. Γυρίζετε απο κάτω τις άκρες της ζύμης και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα κομμάτια, μέχρι να ολοκληρώσετε.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
20.
Αλείφετε όλο το λουλουδένιο ψωμί με τον κρόκο αυγού και αφήνετε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
21.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για 30-35 λεπτά περίπου, ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας. Μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
22.
Όταν ψηθεί, αποσύρετε από τον φούρνο και αλείφετε με λίγο σκορδοβούτυρο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
23.
Σερβίρετε ζεστό, με λιαστές ντομάτες, ελιές, γιαούρτι, εξαιρετικό ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι ή ό,τι αρέσει σε εσάς.
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση ως ολοκληρωμενου

Σημειώσεις

Σερβίρετε ζεστό, με λιαστές ντομάτες, ελιές, γιαούρτι, εξαιρετικό ελαιόλαδο με βαλσάμικο ξύδι
Προτείνεται 4-6 μερίδες

Αφήστε μια απάντηση