Λαγάνα της Κατερίνας

3 ώρες περίπου

ευκολο

2 μέτριες λαγάνες

Καθαρά Δευτέρα χωρίς Λαγάνα δεν γίνεται φυσικά!!!!!!! Εδώ σας έχω μία πανεύκολη συνταγή με εγγυημένη επιτυχία..

Λαγάνα - συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΛΑΓΑΝΕΣ

  • 14 g Ξηρή μαγιά
  • 2 Κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 400-450 ml Χλιαρό νερό
  • 600 g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις , κοσκινισμένο
  • 1 Πρέζα αλάτι
  • 1 Γερή πρέζα μαραθόσπορο
  • 2 Κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι
  • 60 ml Ηλιέλαιο
  • Λίγες σταγόνες χλιαρό νερό και δίχρωμο σουσάμι για το πασπάλισμα
Χωρίς Αξιολόγηση

Οδηγίες

1.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ την μαγιά, τη ζάχαρη και 400 ml χλιαρό νερό. Αν δεν έχετε μίξερ σταθερό, μπορείτε τη διαδικασία να τη κάνετε και σε μια μεγάλη μπασίνα, ζυμώνοντας τη ζύμη με τα χέρια.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
2.
Ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Έπειτα προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο, τον μαραθόσπορο μαζί με το αλάτι και ξεκινάτε να ζυμώνετε τη ζύμη με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα, για 3-5 λεπτά.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
3.
Μόλις αρχίσει να δένει η ζύμη, προσθέτετε τις 2 κουταλιές σιμιγδάλι και συνεχίζετε το ζύμωμα και σταδιακά συμπληρώνετε το ηλιέλαιο.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
4.
Η ζύμη σας θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική, χωρίς να γίνει πάρα πολύ σφιχτή. Αν χρειαστεί προσθέστε και το υπόλοιπο νερό.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
5.
Αναποδογυρίστε τη ζύμη πάνω στον καθαρό πάγκο της κουζίνας σας και ζυμώστε με τα χέρια σας για 5 λεπτά επιπλέον.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
6.
Λαδώστε ελαφρώς τον κάδο του μίξερ, πλάστε τη ζύμη σε μια μπάλα, τοποθετήστε την στον κάδο και σκεπάστε την με μαγειρική μεμβράνη.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
7.
Σε αυτό το σημείο αν θέλετε η ζύμη σας να φουσκώσει πιο γρήγορα, βάλτε τη μπασίνα στο φούρνο σας στους 30 βαθμούς κελσίου (όσο πιο χαμηλά γίνεται η θερμοκρασία για να μην κάψει τη μαγιά σας) και αφήστε τη να φουσκώσει για 1:30 ώρα περίπου. Αν δεν βιάζεστε αφήστε την ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει με την ησυχία της.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
8.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη σας, βγάλτε την από το φούρνο και αναποδογυρίστε την πάνω στο καθαρό πάγκο της κουζίνας σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
9.
Ζυμώστε ελαφρώς σε μια μεγάλη μπάλα και χωρίστε τη σε 2 ίσα μέρη.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
10.
Απλώστε μια λαδόκολλα στο πάγκο της κουζίνας σας, πασπαλίστε την με λίγο αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη σας σε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια των χεριών σας. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη ζύμη.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
11.
Αλείψτε την επιφάνεια με νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και πασπαλίστε με το σουσάμι.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
12.
Σκεπάστε τις δυο λαγάνες με καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε τες και πάλι να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
13.
Παράλληλα προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
14.
Εγώ έψησα τις λαγάνες μέσα στο φούρνο επάνω σε πέτρα ψησίματος όπως ψήνω τις πίτσες. Αν δεν έχετε πέτρα ψησίματος πολύ απλά αναποδογυρίστε το ταψί του φούρνου σας, βάλτε το μέσα στο φούρνο να ζεσταθεί πολύ καλά για να ψηθεί πιο γρήγορα και ομοιόμορφα η λαγάνα σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
15.
Μόλις περάσει η 1 ώρα ξεκούρασης και φουσκώσουν οι λαγάνες σας, βρέξτε ελαφρώς τα δάχτυλά σας και κάντε τα γνωστά βαθουλώματα στις ζύμες.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
16.
Μεταφέρετε τη λαγάνα μαζί με την λαδόκολλα επάνω στην πέτρα ψησίματος ή στο αναποδογυρισμένο ταψί και ψήστε για 10-12 λεπτά περίπου, ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
17.
Μόλις ψηθεί η πρώτη λαγάνα επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη.
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
18.
Όταν βγάλετε τις ψημένες λαγάνες από τον φούρνο τοποθετήστε τις επάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν, (αν προλάβουν και δεν φαγωθούν ζεστές).
Σημείωση ως ολοκληρωμενου
19.
Σερβίρετε τις λαγάνες με ελιές, ταραμά, μελιτζανοσαλάτα και ότι άλλο έχετε ετοιμάσει για το Σαρακοστιανό τραπέζι σας.
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση ως ολοκληρωμενου

Σημειώσεις

Προτείνεται 2 μέτριες λαγάνες

Αφήστε μια απάντηση